به گزارش تیرداد نیوز، خبری به همراه تصویر مبنی بر این عنوان که "گنبد برج تاریخی لاجیم با قدمت هزار ساله در سوادکوه مازندران بر اثر رویش درخت ترک خورده است. ️برج لاجیم در شمار آثار زمان تسلط آل زیار بر طبرستان در فاصله سالهای ۳۱۶ الی ۴۴۳ هجری قمری است. این برج لاجیم حدود ۱۸ متر بلندی و بدنهای مدور و استوانهشکل دارد. " در فضای مجازی به سرعت منتشر شده که دل نگرانی و دغدغه هایی برای دوستداران میراث فرهنگی ایجاد کرده است.
برج لاجیم بنایی تاریخی که در روستایی به همین نام واقع در شهرستان کوهستانی سواد کوه در استان مازندران قرار دارد. براساس کتیبۀ کوفی این برج ساخت بنا در سال «فی سنه ثلاث عشره و اربعمائه» یعنی ۴۱۳ هجری قمری انجام گرفته است.
این برج حدود ۱۸ متر بلندی و بدنهای مدور و استوانهشکل دارد. گنبد آن دوپوش است که پوش درونی آن، گرد ساده و پوش بیرونی آن تقریباً رک است. این بنای تاریخی در خارج از یک گنبد مخروطی ساده و ظریف پوشیده شدهاست که در داخل به حالت مدور تغییر شکل میدهد. ورودی این بنای آجری در سمت شرق است و پایه گنبد به وسیله یک ردیف طاقنما تزئین شدهاست.
در کمربند زیر گنبد دو کتیبه به خط کوفی و پهلوی بر روی هم قرار گرفتهاست. این دو کتیبه به شکل زیبایی با آجرهای تراشخورده در زمینهای از گچ سفید نصب شدهاند کتیبه با خط کوفی نام کیا اسماعیل ابوالفوارس شهریار ابنعباس صاحب بنا و تاریخ ۴۱۳ هجری قمری را نشان میدهد.
این برج آرامگاهی لاجیم بهعنوان یکی از یکی از دو برج آرامگاهی کهن و هزارساله مازندران پس از برج رسکت به شمار می رود در فهرست آثار ملی ایران در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۱۱ به شماره ۱۸۵ به ثبت رسید.
اهمیت این برج همانند برج رسکت ساری، بیشتر به دلیل دارابودن کتیبه پهلوی در کنار کتیبه کوفی است. این امر نشان میدهد که در قرن پنجم هجری قمری در این قسمت از ایران، حکمرانان وقت علاوه بر توجه به هنر دوران اسلامی به خط رایج در دوره حکومت شاهان ساسانی نیز اهمیت میدادهاند.
انجام اقدامات لازم با رعایت چارچوب های حفظ بنا
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران که اخیرا به این سمت منصوب شده است در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ضمن تایید بیرون زدن درختچه ای در گنبد این بنای تاریخی گفت که اقدامات اساسی برای این موضوع در حال انجام است.
محسن باستانی افزود : طبق هماهنگی صورت گرفته با اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان سوادکوه و اداره برق با استفاده از بالابر این اداره اقدامات لازم برای کَندن درختچه موردنظر با لحاظ کردن آسیب نزدن به برج انجام می شود.
وی اظهار داشت: البته بیرون زدن این درختچه موضوعی نیست که طی چند روز اخیر اتفاق افتاده باشد و ظرف مدت یک یا چند روزه این درختچه رشد نکرده است.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران گفت:تمامی کارها برای صیانت از این برج تاریخی با حضور کارشناسان میراث فرهنگی انجام می شود تا در حین انجام عملیات هیچ آسیبی به آن وارد نشود.