به گزارش تیرداد نیوز، بر اساس گزارشی که ایران خودرو در روز ۵ مهر به سازمان بورس ارائه کرده است نشان میدهد که در شهریور ۱۴۰۲ این شرکت ۸۸ درصد از هایماهای تولیدی خود را عرضه نکرده است.
بر اساس آمار این گزارش که روی سایت کدال بورس منتشر شده، ایران خودرو از ابتدای سال مالی تا ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ تعداد ١٠ هزار و ۵٢٨ دستگاه «هایما» تولید کرده که هفت هزار و ۶۵۵ دستگاه آن را فروخته است یعنی حدود ۷۳ درصد هایماهای تولیدی به بازار عرضه شده، اما در شهریورماه امسال فقط ۱۲ درصد از هایماهای تولید شده در این ماه، به بازار عرضه شده است.
این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، نشان میدهد که ایران خودرو از ابتدای سال مالی تا ۳۱ شهریور ۱۴۰۱، تعداد ۶ هزار و ۵٧٠ دستگاه هایما تولید کرده و ۶ هزار و یک دستگاه (بیش از ۹۱ درصد) آن را تحویل داده بود.
آمارها نشان میدهد با اینکه تولید این دستگاه خودرو در ۶ ماه امسال افزایش داشته، اما این خودروساز از عرضه آن به متقاضیان خودداری کرده است.
شرکت ایرانخودرو با ارائه این گزارش رسمی به سازمان بورس، موضوع احتکار خودروهای هایما در شهریورماه را تاکید کرد.
احتکار خودرو ها به بهانه افزایش قیمت و نبود استاندارد
پیش از این خودروسازان درخواست افزایش قیمت خودروها را کرده بودند و بهانههای از جمله نبود استانداردها را اعلام کرده بودند.
در چند هفته گذشته نیز گزارشهای از احتکار خودرو ها در پارکینگهای ٢ شرکت خودروساز منتشر شد که علت عدم عرضه آن را نداشتن استاندارهای لازم اعلام کردند و در واکنش به این موضوع، سازمان استاندارد عدم تاییدیه استاندارد در خودروهای تولید شده را به شدت تکذیب کرد و در کنار این سازمان نهادهایی از جمله تعزیرات حکومتی و سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان احتکار خودرو توسط ایران خودرو را تایید کردند.
این موضوع به قدری بازتاب داشت که رییس قوه قضائیه روز ١٧ مهر در جلسه شورایعالی قضایی به موضوع احتکار خودروها ورود کرد. حجتالاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژهای در این باره گفت که برخی رسانهها میگویند خودروها را عمدی نگه داشتهاند تا قیمت را بالا ببرند. این مدل اخبار مردم را میآزارد. قبلاً به بازرسی کل کشور هم گفتهام ورود کنند و خودروسازها به صراحت به مردم توضیح بدهند و بگویند خودروها فلان ایراد را دارند.
رئیس قوه قضاییه تاکید کرده بود که حسب اعلام سازمان تعزیرات، در جریان بازدید از یک پارکینگ مستقر در خراسان رضوی، ۱۰ هزار خودروی عرضه نشده مشاهده شد که ۶ هزار دستگاه از آنها دارای ایراد و نقص فنی بوده و ۴ هزار دستگاه دیگر بلااشکال بودند، اما عرضه نمیشدند؛ به محض بازدید و ورود سازمان تعزیرات، متولی عرضه خودرو در آن بخش، با شتابزدگی و تعجیل مشغول عرضه و واگذاری خودروها میباشد! علیایحال باید مقوله عرضه خودرو بهصورت جامع و کامل مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد و موضوع بهصورت شفاف برای مردم و مشتریان تبیین شود.
عرضه مستمر خودرو در سامانه یکپارچه
همچنین طبق مصوبه شورای رقابت، خودروسازان موظف هستند تا همه تولیدات خود در را در سامانه یکپارچه فروش خودرو به صورت مستمر عرضه کنند.
ایران خودرو نیز تا پایان سال ۱۴۰۳ همه هایماهای تولیدی خود را پیشفروش کرده است، موعد تحویل تعدادی از این خودروها در تابستان امسال بود، در حالی که خودروها به متقاضیان تحویل نشده و آنها بلاتکلیف هستند.