تیرداد نیوز

کد خبر: ۶۶۴۸۴
تاریخ انتشار: ۰۲ آذر ۱۴۰۴ - 12:46 - 23 November 2025
تهران در محاصره دود؛

وزارت بهداشت خواستار دورکاری و غیرحضوری شدن مدارش

باز هم آسمان تهران خاکستری شد؛ با کاهش دما و قفل شدن هوا روی پایتخت، شاخص آلودگی دوباره مرزهای هشدار را رد کرده و سناریوی تکراری جلسات اضطراری، توصیه‌های پزشکی و تعطیلی‌های پراکنده دوباره روی میز مسئولان قرار گرفته است.

به گزارش تیرداد یوز - با هشدار نسبت به تداوم آلودگی هوا و افزایش آن تا پایان هفته، امروز وزارت بهداشت با هشدار جدی‌تری وارد میدان شده و خواستار غیرحضوری شدن مدارس، دانشگاه‌ها و دستگاه‌های دولتی تا پایان هفته شده است.

هوای تهران از ابتدای این هفته بار دیگر به وضعیت ناسالم رسیده و پیش‌بینی شده که با ماندگاری وضعیت جوی، غلظت آلاینده‌های هوا افزایش یابد و به مرز ناسالم برای همه گروه‌ها نیز برسد؛ وضعیتی که چندین سال است با آمدن سوز سرما، شهروندان کلانشهرهایی نظیر تهران به خوبی با آن آشنا هستند؛ به طوری که کاهش دمای هوا و پایداری جوی چندین سال است موجب شده آلاینده‌ها در آسمان حبس شوند و شاخص اصلی PM۲.۵ از مرز هشدار عبور کند؛ اعداد و ارقامی که به گفته مسوولان وزارت بهداشت می‌تواند سلامت همه افراد و نه فقط گروه‌های حساس را تهدید کند و سالانه جان‌های زیادی را قربانی می‌کند.

وزارت بهداشت اعلام کرده که همزمان با انتشار پیش‌بینی سازمان هواشناسی مبنی بر ادامه این پایداری جوی تا آخر هفته، ۳۰ آبان به‌طور رسمی خواستار تشکیل جلسه «کارگروه اضطرار آلودگی هوا» شد؛ جلسه‌ای که همان شب تشکیل و تقریبا تمامی پیشنهادهای این وزارتخانه به‌جز تعطیلی مدارس تصویب شد.

اما با عبور شاخص‌ها از مرز ۱۵۷ در روز گذشته و احتمال افزایش تا ۱۶۰، وزارت بهداشت امروز اعلام کرد که دوباره درخواست تشکیل جلسه اضطراری داده و این‌بار غیرحضوری شدن مدارس، دانشگاه‌ها و حتی دستگاه‌های دولتی را نیز در فهرست پیشنهادهای فوری قرار داده است.

چه کسانی بیش از سایرین در خطرند؟

اما به اذعان متخصصان، در شرایط فعلی، حضور در فضای باز برای گروه‌های حساس می‌تواند بسیار خطرناک باشد؛ این افراد عبارتند از بیماران تنفسی و قلبی، کودکان، به‌ویژه کودکان مبتلا به بیماری‌های ریوی، زنان باردار، سالمندان و افراد دارای نقص سیستم ایمنی...

اما متخصصان تأکید می‌کنند که با افزایش آلاینده‌ها به سطح فعلی، عموم مردم نیز باید حضور خود در فضای آزاد را به حداقل برسانند؛ چراکه فعالیت بدنی در هوای باز از دویدن تا حتی پیاده‌روی طولانی باعث ورود چند برابری آلودگی به ریه‌ها می‌شود.

چند توصیه حیاتی در روزهای خاکستری

- افراد بویژه گروه‌های پرخطر در صورت اجبار به خروج از منزل، ماسک‌های استاندارد N۹۵ یا P۲ استفاده کنند.

- از روشن‌کردن آتش، سوزاندن زباله یا لاستیک، یا هر کاری که دود تولید می‌کند خودداری کنید.

- خودرو را تا جای ممکن به خیابان نبرید؛ کاهش تردد تنها راه کوتاه‌مدت برای کم کردن آلاینده‌هاست.

- در مصرف وسایل گرمایشی صرفه‌جویی کنید تا انتشار گازهای آلاینده کمتر شود.

چه بخوریم تا آسیب کمتری ببینیم؟

متخصصان تغذیه نیز تاکید دارند که ریه‌ها و قلب در روزهای آلوده به حمایت بیشتری نیاز دارند. بنابراین مصرف منابع غذایی سرشار از آنتی‌اکسیدان می‌تواند اثرات مخرب هوا را تا حدی کاهش دهد و به این ترتیب به مصرف میوه‌ها و سبزیجات حاوی ویتامین C نظیر پرتقال، کیوی، لیموشیرین، نارنگی، همچنین منابع حاوی ویتامین A شامل هویج، کدو، گوجه‌فرنگی، سبزی‌های سبز پررنگ، منابع حاوی ویتامین E شامل جوانه گندم، غلات سبوس‌دار، روغن‌های گیاهی، منابع حاوی امگا ۳ شامل ماهی و غذاهای دریایی و همچنین لبنیات برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کاهش التهاب توصیه می‌شود.

افزایش تماس‌ها با اورژانس

به گفته متخصصان، در روزهایی با شاخص‌های فعلی، موارد تنگی نفس، درد قفسه سینه، سرگیجه و ضعف شدید بیشتر گزارش می‌شود. بیمارانی که سابقه مشکلات قلبی و ریوی دارند یا کودکان با علائم تنفسی، باید در صورت شدت یافتن علائم با ۱۱۵ تماس بگیرند.

در نهایت، اگرچه راهکارهای کوتاه‌مدت و جلسات اضطرار، مسکن‌های موقت هستند، اما بار دیگر شاهدیم که پایتخت در آغاز فصل سرما دوباره به افزایش غلظت آلاینده‌های هوا، این بحران زیست‌محیطی مزمن شده، رسیده است. اما آیا این تعطیلی‌ها و هشدارها می‌توانند  بار سلامت‌محور این بحران را کاهش دهند؟

مطالب پیشنهادی
ارسال نظر
علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان
تحقق توسعه فناوری مرغ لاین تا 10 سال آینده

تحقق توسعه فناوری مرغ لاین تا 10 سال آینده

پاویون ایران در 27 امین نمایشگاه فناوری های پیشرفته چین

پاویون ایران در 27 امین نمایشگاه فناوری های پیشرفته چین

شانزدهمین المپیاد دانش آموزی نانو به ایستگاه پایانی رسید

شانزدهمین المپیاد دانش آموزی نانو به ایستگاه پایانی رسید

نقش هوش مصنوعی در تسریع توسعه پایدار

نقش هوش مصنوعی در تسریع توسعه پایدار

سرمایه گذاری سه میلیون دلاری معاونت علمی در حوزه کوانتوم دانشگاه ها

سرمایه گذاری سه میلیون دلاری معاونت علمی در حوزه کوانتوم دانشگاه ها

پیشنهاد روز

دانشگاه ها و مدارس تهران یکشنبه و دوشنبه هم مجازی شدند

آغاز بارش ها از دوشنبه در کشور

دستور ترامپ برای بررسی مجدد گرین کارت مهاجران ایرانی

شوک بنزین 3 نرخی و دست در جیب مردم بیچاره

انتقال راحت ویروس از یک بیمار به ده ها نفر

نرخ سوم ینزین 5000 تومان از نیمه دوم آذرماه

افزایش حقوق 1405 مشخص شد