به گزارش تیرداد نیوز به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، «کیهانشناسی امواج گرانشی» عنوان طرح پسادکتری سبحان کاظمپور ایشکا است که با راهنمایی امین رضایی اکبریه و حمایت بنیاد ملی علم ایران انجام شده و به ارائه چارچوبی جدید برای تحلیل انبساط شتابدار کیهان پرداخته است؛ پدیدهای که منشأ آن هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد و به انرژی تاریک نسبت داده میشود.
کاظمپور ایشکا، دارای دکتری تخصصی فیزیک با گرایش گرانش و کیهانشناسی از دانشگاه تبریز، درباره این پژوهش توضیح داد: دوران کنونی، عصر گرانش موجی است و ساخت نسل جدید رصدخانههای امواج گرانشی همچون تلسکوپ آلبرت اینشتین و سامانه فضایی «لیسا»، چشماندازهای نوینی را برای مشاهده دقیقتر کیهان گشوده است.
وی با اشاره به نقش کلیدی امواج گرانشی در بررسی پدیدههای کیهانی اظهار کرد: امواج گرانشی ابزاری نوین برای اندازهگیری دقیق پارامترهایی نظیر نرخ انبساط کیهان یا پارامتر هابل به شمار میروند. این ویژگیها موجب شدهاند تا مطالعات پیرامون این امواج به عنوان راهکاری برای محدودسازی و ارزیابی مدلهای کیهانی و گرانشی اهمیت فزایندهای پیدا کنند.
این پژوهشگر افزود: مؤلفههایی نظیر رابطه پراکندگی، اثر حافظه، اثر لنز و اثر جزر و مد تشدید امواج گرانشی از جمله ویژگیهای نوظهور در این حوزه هستند که هنوز به مطالعات بیشتری نیاز دارند و میتوانند در ارزیابی نظریههای گرانش نقش مؤثری ایفا کنند.
وی تصریح کرد: هدف این پژوهش، معرفی مشخصهها و پارامترهای جدید در امواج گرانشی است که با بهرهگیری از آنها بتوان نظریههای مختلف گرانش و کیهانشناسی را ارزیابی و مقایسه کرد. نتایج بهدستآمده، میتواند به عنوان معیارهایی جدید در کنار دادههای نجومی و کیهانی موجود، مسیر جدیدی برای تبیین انبساط شتابدار کیهان پیش روی دانشمندان قرار دهد.