به گزارش تیرداد نیوز - دور دوم مذاکرات رسمی و غیر مستقیم ایران و آمریکا درحالی شنبه هفته آینده و با میانجیگری عمان انجام خواهد شد که با پایان دور نخست آن و ارزیابیهای مثبت اعلام شده از سوی مقامات دو کشور، گمانهزنیها درباره نتایج احتمالی گفتوگوهای دور دوم و آنچه دو طرف در پی دستیابی به آن هستند؛ مورد توجه بسیاری از رسانهها و مقامات و مسئولان کشورهای مختلف قرار گرفته است.
درباره گفتوگوهای ایران و آمریکا، نتایج احتمالی و جزئیات آن با «علی بیگدلی» کارشناس مسائل آمریکا و اروپا و استاد روابط بین الملل دانشگاه گفتوگو کردیم.
دور دوم مذاکرات پربارتر خواهد بود
تحلیلگر مسائل بینالملل درباره پیام دور اول مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا توضیح داد: ضرورتهای دیپلماتیک در روابط هر دو کشوری ایجاب میکند که پیش از گفتوگوهای رسمی، دو طرف گفتوگوهای محرمانهای با یکدیگر داشته باشند که این ضرورت حتما در روابط ایران و آمریکا هم وجود داشته است. پیش از این دیدارهای رسمی، خط و خطوط گفتوگوها در آن دیپلماسی محرمانه مطرح و با توافق بر سر آن اصول، اولین نشست برگزار و انتظارات و خطوط و خط مشی دو طرف در آن مطرح شده است.
بیگدلی با اشاره به رضایت دو طرف از دور نخست مذاکرات پیشبینی کرد: ممکن است در نشستهای آینده شاهد مذاکرات مستقیم هم باشیم و گرچه پیشبینی شرایط سخت است اما شاید ایران در نشستهای آینده برای بازگشت به مفاد برجام در سال ۲۰۱۵ توافق کرده و مازاد اورانیوم غنی شده خود را زیر نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کشور دیگری بفروشد.
وی سفر آتی «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالملل انرژی اتمی به ایران را مهم ارزیابی کرد و گفت: ممکن است در این سفر آقای گروسی گزارشی را برای ارائه به آمریکاییها و اروپاییها از برنامه هستهای، میزان غنیسازی و پیشرفت سانتریفیوژها برای ارائه به طرفهای اروپایی و آمریکایی آماده و پیش از آغاز دور دوم گفتوگوها به آنها ارائه کند.
کارشناس مسائل آمریکا، مذاکره را اقدامی هوشمندانه در شرایط کنونی در منطقه و نیز شرایط اقتصادی ایران دانست و گفت: با توجه به تغییرات ژئوپلتیکی روی داده در منطقه و تلاشها برای انزوای سیاسی و انجماد اقتصادی ایران، مذاکره برای حفظ منافع ملی اقدامی درست است.
بیگدلی مذاکرات دور دوم را پربارتر پیشبینی کرد و درباره دورهای آتی مذاکرات و خواستهها دو طرف از یکدیگر توضیح داد: آمریکا پیش از آغاز مذاکرات درصدد بود که جمهوری اسلامی ایران را در سه زمینه مشخص موشکی، هستهای و حضور منطقهای تحت فشار قرار دهد.
وی با اشاره به اینکه برای تهران رفع تحریمهای ثانویه اولویت دارد، گفت: ما متقاضی این هستیم که در درجه اول آمریکا تحریمهای ثانویه را بردارد تا کشورهایی مانند قطر، کرهجنوبی و عراق بتوانند پولهای بلوکه شده ایران را آزاد کنند و در هر مرحلهای هم بخشی از تحریمها برداشته شود.
سرمایهگذاریهای اقتصادی بسیاری از چالشها را از بین خواهد برد
استاد روابط بینالملل دانشگاه درباره امکان و زمینههای سرمایهگذاری آمریکا در اقتصاد ایران هم گفت: سرمایهگذاری خارجی در ایران زمانی امکانپذیر است که موانع اقتصاد دولتی و دستوری از مسیر آنها برداشته شود و تکلیف ساختارهای اقتصادی کشور مشخص شود. در این صورت هم آمریکا و هم اروپا مشتاق سرمایهگذاری در ایران خواهند بود.
بیگدلی ادامه داد: ایران کشوری ۹۰ میلیون نفری با سرمایههای بسیار زیاد است و مانند همه کشورهای دیگر قابلیت سرمایهپذیری و کالاپذیری از غرب را دارد و به همین سمت و سو هم در حال حرکت هستیم. اگر روابط میان ایران و آمریکا شکل گرفته و منجر به سرمایهگذاریهای اقتصادی در کشور شود، بسیاری از این چالشها هم مطرح نخواهد شد. به نظر میرسد هدف رئیسجمهور آمریکا هم در این دوره تمرکز بر مسائل اقتصادی باشد.
وی درباره بازه زمانی نتیجهگیری از مذاکرات هم گفت: مدت زمان مذاکرات بستگی مستقیم به پاسخها، انتظارات و خواستههای دو طرف از یکدیگر دارد و به نظر میرسد دستکم تا نیمه تیرماه ادامه پیدا کند. در حال حاضر آنچه قطعی به نظر میرسد سیاست انعطافپذیر دو طرف است و امیدواریم زودتر از این بازه زمانی به اهداف خود دست یابیم و هر چه به دست میآید، به نفع مردم باشد.