به گزارش تیرداد نیوز - عبدالناصر همتی با انتقاد از عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم، به تورم ۴۰ درصدی و بیکاری ۱۳ درصدی اشاره کرد و اظهار داشت که این شاخصها نمیتوانند به عنوان نقاط قوت کارنامه اقتصادی آن دولت محسوب شوند. او همچنین کاهش شدید حاشیه سود بنگاههای اقتصادی در دوره تصدی دولت سیزدهم را مطرح کرد و نسبت به ناترازی بودجه و کسری آن هشدار داد. این اظهارات همتی با واکنش منفی طرفداران دولت سیزدهم همراه شد.
انتقاد از وضعیت اقتصادی: تورم و بیکاری در دولت سیزدهم
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم، به شدت از عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم انتقاد کرد و شاخصهای اقتصادی نظیر تورم ۴۰ درصدی و نرخ بیکاری ۱۳ درصدی را به عنوان شواهدی از ناتوانی آن دولت در مدیریت اقتصادی کشور عنوان کرد. او اظهار داشت که این موارد، برخلاف ادعای برخی مقامات دولت پیشین، نمیتوانند به عنوان نقاط قوت کارنامه اقتصادی دولت سیزدهم مطرح شوند. این اظهارات همتی بلافاصله با واکنش منفی طرفداران دولت سیزدهم مواجه شد.
کاهش حاشیه سود بنگاههای اقتصادی
یکی از مهمترین نکاتی که همتی به آن اشاره کرد، کاهش حاشیه سود بنگاههای اقتصادی فعال در بورس در دوره دولت سیزدهم بود. او بیان کرد که حاشیه سود این شرکتها از ۲۸.۲ درصد در زمستان ۱۳۹۹ به ۱۳ درصد در بهار ۱۴۰۳ کاهش یافته است. این کاهش چشمگیر، به گفته همتی، نشاندهنده عملکرد ضعیف دولت سیزدهم در حمایت از تولید و تجارت در کشور است. اظهارات همتی در این خصوص بر اساس آمارهای موجود، صحیح به نظر میرسد و بر افت شدید سودآوری شرکتهای بورسی تأکید دارد.
نرخ بیکاری: ادعای همتی یا آمارهای دولت سیزدهم؟
همتی همچنین نرخ بیکاری ۱۳ درصدی در پایان دولت سیزدهم را مطرح کرد که با ادعای صولت مرتضوی، وزیر کار دولت سیزدهم، مبنی بر رکوردشکنی نرخ بیکاری ۷.۷ درصدی در تضاد است. بررسیهای آماری نشان میدهد که اگر نرخ بیکاری سال ۱۴۰۲ بر اساس نرخ مشارکت سال ۱۳۹۸ محاسبه شود، عدد ۱۳.۹ درصد به دست میآید که به ادعای همتی نزدیکتر است.
تورم ۴۰ درصدی: واقعیت یا ادعای نادرست؟
تورم ۴۰ درصدی یکی دیگر از محورهای انتقاد همتی بود. او اظهار داشت که این نرخ تورم نشاندهنده ناکارآمدی دولت سیزدهم در مهار تورم و کنترل قیمتهاست. با این حال، آخرین گزارش مرکز آمار نشان میدهد که نرخ تورم نقطهبهنقطه در مرداد ۱۴۰۳ در محدوده ۳۱ درصدی قرار داشته است، که فاصله حدود ۹ درصدی با عدد مورد اشاره همتی دارد. اما باید توجه داشت که در ایران، دو نهاد رسمی یعنی بانک مرکزی و مرکز آمار مسئولیت انتشار آمارهای تورم را برعهده دارند و با توجه به اینکه آمارهای بانک مرکزی از سال گذشته منتشر نشده، نمیتوان در این خصوص نظر قطعی داد. اما اگر مبنای مورد نظر، دادههای مرکز آمار باشد، عدد تورم اعلامی از سوی همتی اشتباه به نظر میرسد.
کسری بودجه: چالش دیگری برای دولت سیزدهم
همتی همچنین به کسری ۲۰ تا ۳۰ درصدی بودجه در سال جاری اشاره کرد و این موضوع را به عنوان یک چالش جدی برای دولت فعلی مطرح کرد. بر اساس آخرین گزارش دیوان محاسبات کشور، دولت در چهار ماه ابتدایی سال جاری با کسری بودجه پنهانی معادل ۱۷۵ هزار میلیارد تومان مواجه بوده است که این عدد معادل ۲۰ درصد بودجه این دوره است. بنابراین، ادعای همتی در خصوص کسری ۲۰ درصدی بودجه، به واقعیت نزدیکتر به نظر میرسد و نشان میدهد که دولت سیزدهم در مدیریت بودجه با مشکلات جدی مواجه بوده است.